Балансиран Европейски Подход за Устойчиво Развитие
ИТ услуги за пестене на ресурси в сгради за социално настаняване

Съвети

Икономия на електроенергия

Как да направя дома си енергийно ефективен без да правя инвестиции?

  1. Изключвайте от контактите зарядните "вампири". Повечето домове са пълни с дребни пластмасови зарядни устройства за зареждане на мобилни телефони, джобни компютри, цифрови камери, безжични уреди и други персонални устройства. Дръжте ги изключени, докато ви потрябват, защото количеството електроенергия, което използват докато реално не вършат никаква работа, е неоправдано високо.
  2. Превключете на режим "Sleep" и "Hibernate" когато не използвате компютъра си. Ако не работите на компютъра си, а сте в нормален режим - това е пилеене на енергия. Минавайки в един от горе споменатите режими пестите енергия.
  3. Размразявайте месото като го оставятев хладилника от вечерта, вместо в микровълновата печка. Употребата на повече от два електроуреда за приготвянето на едно ястие е ненужно и придружено с излишни разходи.
  4. Почистететорбичката за прах в прахосмукачката преди да я използвате. Така електромоторът не се затормозява и работи по-ефективно.
  5. Не използвайте електрическата печка за всичко, ако имате тостер, електрическа кана или тенджера под налягане. Малките електроуреди са предназначени за приготвянето на малко количество храна за сравнително кратко време. Те имат по-малка мощност и затова консумират по-малко електроенергия. Използването им вместо традиционната кухненска печка ще спести електроенергия.
  6. Поставете хладилника по-далеч от готварската печка. Поставянето на хладилника на място, където не е огрят от пряка слънчева светлина, далеч е от отоплителни тела и готварската печка, спестява електроенергия. С всеки един градус над 20°С, потреблението му нараства с около 6 %.
  7. Когато е възможно, използвайте програми на пералнята с по-ниски температури. 85 % от електроенергията при пускане на пералнята отива за стопляне на водата.
  8. Спазвайте инструкциите на производителя, когато пускате пералнята. В инструкциите за ползване на Вашата пералня пише за всяка програма какъв е препоръчителния обем пране и какво количество препарат да използвате. Спазването на тези инструкции гарантират качествена и ефективна работа на уреда. Това правило е в сила при ползването на всички електрически уреди. Така, спестявате средства не само от сметките си за електроенергия, но и от преждевременен ремонт.
  9. Включвайте бойлера на нощна тарифа. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, няма да спести електроенергия, но това ще намали сметката ви. През зимния период нощната тарифа е от 22:00 ч. до 6:00 ч., а през летния - от 23:00 ч. до 7:00 ч.
Източник