Балансиран Европейски Подход за Устойчиво Развитие
ИТ услуги за пестене на ресурси в сгради за социално настаняване

Съвети

Други съвети

Как да инвестирам разумно за повишаване на енергийната ефективност на дома си?

  1. Интересувайте се от спецификациите на електрическите уреди, които купувате. Когато купувате нов електроуред е добре да обръщате внимание на енергийните етикети. Според тях електроуредите са разделени на групи от А до G - от най-пестеливи до такива с най-голям разход на електроенергия. Информирайте се и какво е потреблението на електроенергия в режим stand-by, ако електроуредът има такъв (най-често това са телевизорите).
  2. В случай, че печете често, снабдете се с фурна на горещ въздух, която ще ви позволи да изпичате ястията равномерно и то при по-ниска температура. Това ще ви спести до 40 % от необходимата електроенергия.
  3. При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност. Такъв модел е по-скъп от хладилник клас B, но разликата се възвръща с по-ниско потребление на електроенергия.
  4. В случай, че хладилникът Ви е над 10 годишен - заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина електроенергията, която изразходвате.
  5. Снабдете дома си с добра топлоизолация. По-този начин съхранявате топлината за по-дълго време през студените дни. Освен това, добрата изолация предпазва и от горещините през лятото.
  6. Използвайте икономични крушки. В сравнение с класическите електрически крушки те пестят до 80% от електроенергията при сравнително същото ниво на осветление.
  7. Купете си разклонител с много гнезда и ключ за изключване. По този начин с натискането само на едно копче ще можете да изключвате много електроуреди, включително и такива, които харчат доста електроенергия на режим stand-by.
  8. Новите съдомиялни машини използват 3-4 пъти по-малко вода, отколкото изисква измиването на същото количество съдове на ръка. Подбора на уред от висок енергиен клас, използването на икономичен цикъл, пускането на наистина пълна машина през нощта ще увеличат многократно икономията на ресурси.
Източник