Балансиран Европейски Подход за Устойчиво Развитие
ИТ услуги за пестене на ресурси в сгради за социално настаняване

Съвети

Икономия на вода

Добри съвети за пестене на вода у дома

 1. Проверете за скрити загуби на вода чрез водомерите! Ако при затворени навсякъде кранове за вода в жилището след 2 часа няма увеличение на показанията на водомера, значи всичко е наред. В противен случай търсете къде има течове.
 2. Проверете за загуби на вода от тоалетното казанче! За целта може да се използва оцветител на водата в него. Ако без изпускане на казанчето, след 30 минути има оцветяване на водата в тоалетната чиния, значи има теч. Подмяната на дефектни уплътнители не е проблем за никого.
 3. Не използвайте тоалетната като пепелник или кошче за дребни отпадъци, като фасове, ненужни хартийки, парчета плат и др., с което могат да се спестят 20 литра вода на ден.
 4. Не забравяйте, че най-големият потребител на вода е тоалетното казанче! Поставете в него на безопасно разстояние от движещите се части малки пластмасови бутилки напълнени с вода и малко пясък или камъчета, за да потънат на дъното. По този начин могат да се спестят до 20 литра вода на ден или сменете старото казанче с ново, с по-малък обем.
 5. Инсталирайте лесно и плавно регулиращи се смесителни батерии за топла и студена вода, с които се постигат значителни икономии на вода и пари. Изключвайте батерията по време на сапунисването на тялото при ползване на душ.
 6. Спирайте водата след намокряне на четката за зъби и по време на миенето на зъбите. Използвайте чаша вода за изплакване на устата.
 7. Измийте самобръсначката в малко легенче с топла вода вместо с течаща вода, при което ще изразходвате далеч по-малко вода.
 8. Използвайте пералнята за дрехи и миялната машина за кухненски съдове само при пълно зареждане.
 9. Когато миете чинии на ръка, не оставяйте в мивката да тече постоянно вода за изплакване.
 10. Не охлаждайте напитките с течаща чешмяна вода, а в хладилника. Така ще икономисате много вода.
 11. Отстранявайте незабавно повредите, причиняващи течове или капково оттичане.
 12. При закупуване на пералня машина /вторият от големите потребите на вода/ предпочитайте тези с воден фактор по-малък от 9,5, при които се използва от 35-50% по-малко вода и се изразходва до 50% по-малко енергия за едно зареждане.
Източник